דיאטה סינית
 

 מאת:בתיה גוטליב

 


                                  
למה זה לא מצליח לי?

מי מרוצה ממשקלו? רוב בני האדם חושבים שהם שוקלים יותר מידי ורבים מהם גם צודקים.

כמה מאיתנו קונים ספרי דיאטה,  "מאמצים" דיאטה שקראו בעיתון או חמור מזה "מעתיקים" דיאטה של חבר/ה שנשבעו שזה הצליח להם.

אז אחרי כל הניסיונות הללו למה זה לא מצליח? זה לא בגלל שאנחנו עצלים מידי, זה לא תמיד אשמת הגנים שקבלנו וזה לא רק אשמת ה"אמא הפולניה" שדחפה אוכל בצעירותנו.

 

זה חוסר התאמה של הטיפול לטיפוס!


כדי שדיאטה תצליח ישנם מדדים שונים שיש לקחת החשבון אצל כל מי שמתכנן דיאטה להורדה או לעליה במשקל (גם לאנשים רזים במיוחד צריך להתאים דיאטה)

כפי שכתבתי כבר לא פעם בעבר, ישנם אנשים עם תכונות יותר ין או יותר ינג. יש אנשים הסובלים ממצבי חוסר (חולשה באיברים מסויימים) ויש כאלו שנמצאים בעודף פעילות באיברים שונים. יש כאלו עם חום פנימי רב או סובלים מקור.

 

הטיפוס הין- הוא אדם מופנם יותר, נע באיטיות, כבד, רציני, בעל סבלנות, שקול ומחושב ומדבר מעט.

לאדם כזה ניתן דיאטה איטית. הירידה במשקל צריכה להיות הדרגתית ושיטתית, הטיפול הנלווה לדיאטה יינתן במרווחים קטנים בין הטיפולים וזאת על מנת "להניע" את המערכת  האיטית שלו (מטבוליזם). דיאטה דרסטית ומהירה לא תתאים לו, כי מבחינה מנטלית הוא טיפוס שאינו יכול להתרגל לשינויים מהירים וחדים. גופו לא יעמוד בקצב הורדה מהיר ולכן התגובה לדיאטה עלולה לגרום אפילו לבעיות בריאות.

 

הטיפוס הינג- הוא אדם זריז, אנרגטי, חסר סבלנות וקצר רוח. הטיפוס של" קוצים בישבן".

טיפוס כזה זקוק לדיאטה מהירה ודרסטית. המרווח בין הטיפולים הנלווים לדיאטה גדול והטיפולים מכוונים להרגעת המערכת ולא להנעה שלה. גופו של טיפוס הינג ממילא עובד ומעכל מהר.

לאדם כזה אסור להישקל כל יום אלא רק פעם בשבוע, כי הוא קצר רוח, מצפה לשינויים גדולים במשקלו ויתאכזב אם הם לא מגיעים בקצב מהיר. דיאטה מתונה או איטית לא תתאים לו, הוא ישתעמם, יתרגז ויפסיק אותה לאחר זמן קצר. אלו בדרך כלל האנשים שניסו מאות דיאטות אבל לא הצליחו להתמיד באף אחת.

 עד כאן נשמע פשוט וקל אז למה זה אינו כך?

השלב הבא באיבחון הוא האם האדם נמצא במצב שהרפואה הסינית מכנה מצב חוסר או עודף.

אפשר להיות בעודף ינג או בחוסר וזה ישנה את כל התמונה מקצה לקצה.

עודף ינג יתבטא בעצבנות, פנים אדומים, עיניים אדומות, יובש בפה, צעקות וכו' ברפואה המערבית יש שמכנים את זה לחץ דם גבוה. מצב מסוכן המצריך טיפול לסילוק העודף ותזונה מתאימה ומקררת של המערכת. ניתן הרבה ירקות טריים ירוקים (ירקות עלים) נוריד בשרים ותבלינים וכו'

חוסר בינג יתבטא בדיוק להיפך: תחושות קור, חוסר תיאבון, כאבים וקור בגב תחתון ורגליים, הליכה מרובה לשרותים, שישולים ועוד.

מצב כזה דורש דיאטה מחממת ומחזקת שתהייה ממש מסוכנת למי שנמצא בעודף. למצב בזה ניתן תבלינים מחממים בשר עוף/ כבש במרק, דגנים כגון קונואה וכו'

 

גם מצב חום פנימי או קור משנים את קביעת הדיאטה.

חום אינו תמיד מצב של עודף ינג הוא יכול להיווצר גם מחוסר ין ונוזלי גוף ואז צריך לתכנן דיאטה המורכבת ממזונות שגם מחזקים את הדם, את הנוזלים וגם מסלקים את החום.

 

אחרי כל האיבחון הזה יש גם גורמים גופניים נוספים שיש להתחשב בהם כמו:עצירות שיש לתת מזון מלחלח מעיים כמו: דבש, אגסים, שומשום, אגוזים וכו' או חוסר דם שאז יש להוסיף לתזונה מחזקי דם: כרוב אדום, ענבים אדומים, דובדבנים ועוד.או מחלת סכרת שבה אסור לתת פירות ומזון מתוק.

 

התאמת דיאטה למטופל היא חשובה ומורכבת ביותר. מעקב אחר הטיפול חייב להיעשות לא רק כדי למחוא כפיים לכל ק"ג שירד, אלא על מנת לוודא שלא גלשנו לתוך מצב חדש המצריך שינוי נוסף התזונה.

 

הטיפולים הנלווים לדיאטה הם בדיקור, כדי לעזור לתהליך ואם יש צורך מוסיפים צמחי מרפא. למעשה הצמחים נחשבים גם הם למזון שהיה בעבר זמין וידוע לאנשים. לעיתים מוסיפים אותם לתפריט הדיאטה כי ישנם ירקות/ שורשים/ תבלינים רבים שיש להם תכונות מרפא להם אנו זקוקים.עד היום טיפול בצמחים היעיל ביותר נעשה על ידי בישול שלהם בסיר ושתית הנוזל.

 

בין הרפואה הסינית לדיאטות המערביות ישנם גם מזונות השנויים במחלוקת. כמו: מלח, בשר אדום, ירקות ממשפחת הסולנים או מוצרי חלב.

מלח בכמות קטנה ידוע כמחזק את הכליות ואז הוא מומלץ. במצבים של לחץ דם גבוה, שהרפואה הסינית מאבחנת כחולשה של הכליות המלח מאד לא מומלץ. אכילה עודפת של מלח או מוצרים המכילים הרבה נתרן (מזון מעובד , מוכן),גורמת לחסימה בזרימת הצ'י ובעקבותיה פגיעה בדם, בעצמות ובשרירים.

בשר אדום אינו מומלץ בגלל הכולסטרול הרב והשומנים שמצטברים בכלי הדם, עם זאת בשרבכמויות קטנות במרק רו יחד עם ירקותמומלץ בדיאטה הסינית לחיזוק הדם והצ'י. בשר מומלץ יותר בעונות הסתיו והחורף בהן הגוף זקוק לחיזוק וחימום.

 

דוגמה לצמח מרפא: אצות

לרבים מאנשי המערב אצות זה רק מה שעוטף את הסושי אבל  לא יודעים שקיים מגוון של אצותהמשמשות לטיפולים רבים כגון: סילוק רעלים, קרור הגוף במצבי חום פנימי, הנעה של ליחה ונוזלים בגוף, הורדת כולסטרול ושומנים בדם, ניקוי בלוטות הלימפה, סיוע בהורדה במשקל,טיפול בפצעים נפיחויות(דלקות) שיעולים כרונים עם ליחה צהובה/ירוקה, מחלות עור עם אודם ואפילו עוזרות לריפוי סרטן וגידולים

ברפואה הסינית הן ידועות אלפי שני ביכולתן למנוע מחלותולשמירת הגוף והעור. בבנית נוזלי ין


כיום אחרי מחקרים מדעיים נמצא כי ישנם סוגים המכילים פי 20 ברזל יותר מכל מזון אחר . פי 25 סידן , יוד, פלואריד החשוב למערכת החיסון לעצמות ולשיניים, ויטמין  אומגה 3 ועוד.

הסינים נוהגים לבשל איתן את המזון כי המליחות שלהן היא תחליף למלח.כמו כן מומלץלהוסיף אותן להשריית קיטניות לילה קודם זה עוזר לרכך את הקיטניות ומקצר את זמן הבישול.

למי שאינו מורגל באכילת אצות כחלק מהתפריט היומי יש להתחיל בהדרגה. לוקח לגוף כשבוע להרגיל את האנזימים שבו לעכל את האצות ולוקח גם זמן להתרגל לטעם שלא תמיד מוכר לנו.

 

מילת אזהרה חשובה!

אצות מכילות הרבה  יוד. לאנשים עם תת פעילות של בלוטת התריס (היפו תיירואיד) אשר לוקחים תרופה שנקראת אלטרוקסין אסור!!! לאכול אצות. כמויות היוד באצות ובתרופה עלולים יחד לגרום לעודף מסוכן.

 

אז בפעם הבאה שאתם מתכננים להכנס למשטר דיאטה כלשהו נסו להבין מה מתאים לכם יותר והתמידו בזה כי אין תרופות קסם להרזיה בטוחה ובריאה רק מודעות, משמעת, ואיזון נכון.

 

אין בכל האמור לעיל בגדר הנחיות לטפול ובכל מקרה יש להיוועץ במטפל מוסמך.

 

 

 

 

 

אין בכל  האמור לעי"ל  בגדר הנחיות לטיפול ובכל מקרה יש להיוועץ  במטפל מוסמך



+ הוסף תגובה חדשה
תגובות: (צפה ב-  תגובות בעמוד זה)
Loading בטעינה...