דף הבית >> מאמרים >> תכשירים מסנני קרינת שמש
 
תכשירים מסנני קרינת שמש  

 
התכשירים המכילים מסנני קרינה על-סגולה מיועדים לשימוש חיצוני על העור. שימוש נכון בתכשירים אלה עשוי להקטין את הנזקים הנגרמים בעקבות חשיפה בלתי מבוקרת לקרינת השמש, ובמיוחד את סכנת הצריבה, אך בכל מקרה,  
יש להשתמש באמצעי ההגנה נוספים ולא להסתפק רק במריחת התכשיר.  
UVA (קרינה על סגולה A)  
 
קרני שמש באורכי גל של 320-400 ננומטר (ביליוני המטר) קרניים אלו חודרות עמוק יותר לעור מקרני ה- UVB, והן האחריות העיקריות לקמטים ולהזדקנות מוקדמת של העור. מחקרים שנערכו לאחרונה מראים, שקרינת ה- UVA מחריפה את ההשפעה המסרטנת של קרינת UVB ועלולה לגרום באופן ישיר לסרטני עור, כולל מלנומה.  
 
UVB (קרינה על-סגולה B)  
 
קרני שמש קצרות באורכי גל של 290 – 320 ננומטר. הן בעלות יכולת רבה לגרום כוויות מאשר קרינת UVA. קרניים אלה נחשבות לגורם העיקרי להתפתחות סרטן עור מסוג תאי בסיס ותאי קשקש. הן גם נחשבות כבעלות השפעה משמעותית בגרימת מלנומה (סרטן העור הממאיר).  
 

 
ישנם תכשירי הגנה מפני קרינת השמש הסופגים את הקרינה העל-סגולה, בעוד תכשירים אחרים דוחים אותה מהעור. התכשירים יעילים למדי בחסימת קרני UVB, אך כדי לספק הגנה גם מפני קרינת UVA יש צורך שיכילו חומרים מיוחדים.  
הגנה מפני קרינת UVB  
מספר מקדם ההגנה של התכשיר מהווה מדד לאורך הזמן שבו התכשיר מגן על העור מפני האדמומית (כוויות השמש) הנגרמת מקרינת UVB, בהשוואה לאורך הזמן שבו העור מאדים ללא הגנה. כלומר, אם הזמן, שלוקח לעור רגיל ללא הגנה להאדים הוא 20 דקות, השימוש בתכשיר עם מקדם הגנה 15 יאריך באופן תיאורטי את משך הזמן עד שהעור יאדים פי 15, כלומר הגנה למשך כ- 5 שעות. לכן, משך הזמן שבו אדם יפתח למעשה, כוויה על עורו תלוי, בין היתר, בשעת היום בה נחשף לשמש, עונת השנה, עוצמת הקרינה המוחזרת וסוג עורו. על כן ההמלצה הכללית היא להשתמש בתכשיר עם  
מקדם הגנה 15 לפחות, וזו הסיבה שאין אפשרות להבטיח הגנה מלאה מפני קרינת השמש.  
תכשיר עם מקדם הגנה 15 חוסם 93% מקרינת UVB. מקדמי הגנה מעל 30 מוסיפים עוד 4% לחסימת קרינת UVB, כלומר, מגיעים לחסימת 97% מקרינת UVB. התכשירים עם מקדמי ההגנה הגבוהים, מומלצים במיוחד לאנשים רגישים לשמש, לחולים בסרטן העור ולאנשים בסיכון גבוה לחלות בסרטן, וכן למחליקי סקי מים או שלג, הנחשפים במשך היום לעוצמות גבוהות של קרינה ישירה ומוחזרת.  
הגנה מפני קרינת UVA  
בעוד מקדם ההגנה הוא מדד אוניברסלי למידת ההגנה מפני קרינת UVA, אין מדד מוסכם כזה לגבי קרינת קרינת UVA. מדענים ברחבי העולם עוסקים בפיתוח בדיקות שיוכלו למדוד את מידת ההגנה מפני קרינת UVA.  
חשוב לזכור, כי גם עם תכשיר ההגנה האידיאלי, עלולות חלק מהקרניים העל-סגולות לחדור דרך העור ולגרום נזק, לכן יש להתייחס לתכשיר רק כחלק מאמצעי ההגנה אותם יש לנקוט נגד השמש, ומומלץ להשתמש באמצעי ההגנה הנוספים:  
כובע, משקפיים, ביגוד, צל והימנעות משהייה בשמש בשעות 10:00–16:00.  
חשוב למרוח שכבה כפולה של התכשיר, כלומר, למרוח על העור שכבה נוספת, לאחר השכבה הראשונה יבשה, כחצי שעה לפני היציאה מהבית. מומלץ למרוח את התכשיר לפני כל יציאה לשמש, ולא רק כשהולכים לים או לבריכה.  
כדי להבטיח הגנה רצופה, חשוב לחדש את מריחת התכשיר עם מסנן הקרינה במהלך השהות בחוץ כל שעתיים, וכן לאחר שחייה והזעה מרובה. יש לוודא שכל העור, שאינו מוגן על ידי לבוש, יהיה מרוח בתכשיר (כולל האזור מתחת לשולי הבגד). תכשיר שאינו עמיד במים, יש לשוב ולמרוח אותו כל חצי שעה לערך. לשחיינים מומלץ השימוש בתכשירים עמידים במים.  

חשוב לדעת!
 
קרם או תכשיר שמורחים אותו לאחר הצריבה בשמש אין בכוחו לבטל את הנזקים המצטברים מהשמש, שהם בחלקם בלתי הפיכים ואינם ניתנים לתיקון. תכשירי לחות לעור שמורחים במקום הצרוב, משפרים אך ורק את ההרגשה, ולא מבטלים את הנזק שנגרם.  

+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...