דף הבית >> מאמרים >> יציבה נכונה
 

יציבה נכונה

 

 באדיבות:דליה.י

המושג המוכר והקרוב ביותר למונח יציבה הוא יציבות.

היציבות מתייחסת לשיווי המשקל של האדם ותלויה בין היתר ביציבה, המייצגת את ארגון חלקי הגוף ואת היחסים ביניהם, ובעצם משקפת את האופן שבו חלקי הגוף נישאים זה על גבי זה, ואת הדרך שבה כל אחד מהם נע ביחס לאחרים.

 

מכיוון שהגוף מסגל את עצמו כל הזמן לשינויים במרחב שבו הוא מתפקד, לשינויים ביולוגיים ולצרכים המשתנים שלו, צורת היציבה שלנו היא תוצר של מכלול גורמים שיש ביניהם קשר הדדי, והיא ניתנת לשיפור בעזרת פעילות גופנית מתאימה.

 

מהי יציבה נכונה?

-          עומס אופטימלי על מערכת השלד: המגן עליו מפני עיוות צורה. בליקויי יציבה שונים נוצר חוסר איזון בעומסים המופעלים על אזורים שונים בגוף. במצבים בהם העומס עובר את גבולות הנורמלי בתהליך עקבי וממושך, מופיעים עם הזמן שינויים ניווניים ומבניים בעצמות.

 

-           איזון בין קבוצות השרירים והפעלתם בצורה הרמונית, באופן חסכוני ולא מעייף.

 

-           שמירה על תפקוד המערכות הפנימיות בגוף מערכת הנשימה, מערכת העצבים, מערכת העיכול ומערכת הדם.

 

גורמים המשפיעים על היציבה:

 

-          תורשה: המטען הגנטי איתו נולד האדם משפיע על התפתחותו הגופנית ודפוסי היציבה שלו. נתונים כמו גובה, אורך ומשקל העצמות וכן מבנה גוף כללי – כל אלה מהווים יחד גורם דומיננטי בהתפתחות היציבה.

 

-           מין: הבדלים אנטומיים ופיזיולוגיים בין גברים לנשים, כמו גם זווית אגן גדולה יותר ואחוזי שומן גבוהים יותר אצל נשים, משפיעים על הבדלים ביציבה בין שני המינים.

 

-           מצב נפשי-רגשי: הפעילות המוטורית של האדם ממלאת כבר מרגע לידתו תפקידים רבים. על ידי הנעת השרירים והשלד מביע התינוק את רצונותיו, פורק את תסכוליו ומתגונן מפני גירויים מאיימים שמקורם בגוף עצמו או מחוצה לו. אצל התינוק הרך אין תנועה ללא רגשות ואין רגשות ללא תנועה, וכך תבניות התנועה נשזרות עם הרשמים הרגשיים ומוטמעות באדם.

 

-           תנאים סביבתיים: נמצא שגורמים סביבתיים משפיעים מאוד על היציבה של האדם. גורמים כמו תפקיד בעבודה, מגוון הפעולות במשך היום ואפילו הרגלי לבוש (סוג נעליים, בגד רחב או צמוד וכיו"ב), כל אלה יוצרים עם הזמן השפעה ישירה של דפוסי היציבה והתנועה. בנוסף לכך, נורמות חברתיות יכולות אף הן להשפיע ודוגמא לכך היא סיגול של סגנון הליכה מסוים אצל נערים בגיל ההתבגרות.

 

-           גיל כרונולוגי: דפוסי היציבה משתנים לאורך מעגל החיים, החל מרגע הלידה, דרך כל שלבי ההתפתחות של האדם ועד לזקנה. במהלך החיים משתנים מבנה קשתות כף הרגל, מנח מפרקי הגפיים התחתונות, יציבות חגורת הכתפיים ועוד.

 

-           פעילות גופנית: מרכיב זה כולל את כל הפעולות והפעילויות, המכוונות והבלתי מכוונות שעשינו במהלך חיינו. ישיבה, הליכה, רכיבה, שחייה וכל סוג אחר של פעילות גופנית שנעשתה במהלך החיים משפיעות על עצוב היציבה.

 

 

תרגילים לשיפור היציבה

 

פעילות גופנית לשיפור היציבה כוללת בין היתר תרגילים לחיזוק הגב, וכן תרגילים לחיזוק השרירים המאפשרים את יישור עמוד השדרה. הנה כמה מהם:

 

על הגב

 

-           שוכבים על הגב ומרפים את הגוף תוך כדי נשימה, בכך מאפשרים שחרור מתח שרירי מיותר.

-           שוכבים על הגב ומותחים את הידיים דרך הצדדים לאחור, תוך שאיפה ונשיפה של אוויר.

-           שוכבים על הגב ומבצעים כפיפות בטן בצורות שונות, לחיזוק שרירי הבטן.

 

על הבטן

 

-           שוכבים אפיים על הבטן, כשכרית מונחת מתחת לבטן. מניחים יד אחת מתחת למצח ואת השנייה ישרה לפנים. מרימים את היד הישרה למעלה (ללא הרמת הראש) ומורידים חזרה אל הרצפה.

-           באותה התנוחה, פורסים ידיים לצדדים, ומרימים אותן מעל הראש תוך קירוב השכמות זו אל זו, ללא הרמת המצח מהרצפה. באותה הדרך מקרבים ידיים אחת לשנייה מעל הגב, תוך מתיחת החזה.

 

על הרגליים

 

-           עומדים ומותחים ידיים: האחת למעלה והשנייה לאחור.

-           מניעים את חוליות עמוד השדרה במישורים שונים ומעמדות מוצא שונות: תנועת השתחוות, תנוחת כלב וכיו"ב.

 


+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...