מרכז טיפולים מתקדם להחלקות שיער והבראת השיער 03-5279777
דף הבית >> מאמרים >> שתו מים שתו מים . . . .
 

שתו מים שתו מים . . . .

 

באדיבות:דליה.י 

לשתיה תפקיד חשוב ומרכזי בחיי היומיום. היא מחזירה לגוף את המים והמלחים שאבדו במהלך הפעילות או השינה, עוזרת לספיגת ויטמינים להטמעתם בגוף, ובכלל, מאחר שרוב גופנו מורכב ממים וכל תהליכי חילוף החומרים מתרחשים בסביבה מימית, יש צורך להרבות בשתייה, בפרט באקלים חם ויבש כמו שלנו.

המים הם נוזל שקוף וחסר צבע וריח, המהווים בממוצע כ – 65% ממשקל גופנו ומצויים בנוזלי הגוף השונים. רק תלותנו באוויר קודמת לתלותנו במים. האדם יכול לחיות תקופות ארוכות ללא ויטמינים או מינרלים מסוימים, אולם ללא מים יוכל להתקיים רק ימים ספורים.

 

המים ממלאים כמה תפקידים חשובים בגוף האדם: הם מהווים את המרכיב העיקרי בתכולת התאים, משמשים ממיס לרוב החומרים בגוף ומעניקים לגוף את נפח צורתו.

יתרה מזאת, רוב הפעולות המטבוליות מתרחשות בסביבה מימית ובחלק מהן משתתפים המים גם בתהליך הכימי. בנוסף, המים הם סביבה מתווכת לצורך הובלתם של חומרי מזון ושל תוצרים מטבוליים בגוף, והם שוטפים עמם חומרי פסולת ותוצרי פירוק שונים דרך השתן. הם ממלאים תפקיד מרכזי בוויסות חום הגוף באמצעות תהליך אידוי מהעור (הזעה) וממערכת הנשימה (בנשיפה). המים מהווים גם מרכיב הסיכה העיקרי במפרקים, ויוצרים (באמצעות השפיר) סביבה המגנה על העובר ברחם. 

המים, אם כן, הם מרכיב מרכזי בשמירת ההומיאוסטזיס (סביבה פנימית קבועה) בגוף.

צימאון ורוויה

תחושת הצמא היא תחושה נלמדת. כאשר איננו מספקים לגוף מים בכמות הדרושה, הגוף אינו מאותת לנו. לפיכך רצוי לשתות בלגימות קטנות, ולפזר את כמויות השתיה לאורך כל היום. בדרך זו מלמדים את הגוף לסגל לעצמו את תחושת הצמא.

 

בתנאי אקלים נוחים רצוי לשתות ליטר וחצי עד שני ליטרים מים ליום, גם אם אין חשים צמא. בתנאי חום ויובש השוררים בחודשי הקיץ מאבד הגוף הרבה נוזלים, וכדי לשמור על הטמפרטורה הקבועה שלו יש להגדיל את צריכת המים היומית.

 

איכות המזון קובעת אף היא את צריכת המים. אכילת מזון עתיר מלח, למשל, מגדילה את כמות המים שיש לצרוך לשם שמירה על איזון המלחים בגוף. צריכת חלבונים בכמות רבה גורמת להגברה של ייצור השתנן (הצורה שבה מפריש הגוף את החנקן בשתן), ובעקבותיה לעלייה בצורך במים אשר חיוניים להמסת השתנן ולסילוקו מהגוף. אכילה מרובה של ירקות ופירות, לעומת זאת, ממלאת חלק מצריכת המים של הגוף ומפחיתה את הצורך בשתייה.

 

שתייה בלתי מספקת לאורך זמן עלולה להגביר את הסיכון להיווצרות אבנים בכליות. הקפדה על שתייה מרובה עשויה למנוע תופעה זו גם במקרים שקיימת נטייה לכך. עם זאת, יש להדגיש כי שתייה מרובה מדי גם היא אינה מומלצת, שכן כמות בלתי מוגבלת של מים עלולה לגרום למהילה רבה מדי של נוזלי הגוף ולדלדול של ריכוז המרכיבים החיוניים המומסים בהם, כגון אלקטרוליטים, חלבונים ותוצרים מטבוליים. מצב כזה יכול לפגוע בתפקודם התקין של הרקמות ושל איברי הגוף הפנימיים, עד כדי סכנת מוות.

 

 

חליטות

 

כחלק מתזונה מאוזנת ונכונה ובנוסף לשתיית מים, ניתן לגוון את התפריט באמצעות שתיית משקאות צמחים חמים או קרים (חליטת צמחי מרפא או תה צמחים) ולשלבם בתכנית התזונתית. משקאות אלה עדיפים על משקאות מוגזים או סירופים ממותקים למיניהם. הם מזינים ויש בהם תועלת בריאותית רבה התורמת ליכולת החיסונית של הגוף ולתפקודו.

דרכי השימוש הנפוצות במשקאות המופקים מצמחים:

 

-           חליטה: נוטלים כפית או שתיים של העלים לתוך כוס, מוזגים מים רותחים ומכסים. לאחר חמש דקות מסננים ושותים.

 

-           חליטה קרה: נוטלים 1-2 כפיות של העלים לתוך כוס מים פושרים ומשהים למשך לילה. בבוקר סוחטים את העלים ושותים את החליטה.

 

-           תיון: תערובת צמחים כתושים בתוך שקיק.
 

אלכוהול

המשקאות האלכוהוליים היוו מרכיב מרכזי בארוחות המלכים והקיסרים משחר ההיסטוריה.

משקאות אלה מספקים קלוריות, אך אין בהם מרכיבים תזונתיים. צריכה גבוהה של משקאות אלכוהוליים מגבירה את הסיכון ללקות במחלות כגון: מחלות לב וכלי דם, סוגים מסוימים של סרטן ועוד. שתיית אלכוהול בכמויות גדולות מאוד עלולה לגרום לשחמת כבד, דלקת בלבלב ונזק ללב ולמוח. יחד עם זאת, מחקרים חדשים מצביעים על כך שצריכה מתונה של משקאות אלכוהוליים עשויה להועיל בצמצום הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם.

קפאין

הקפאין הוא חומר ממוצא צמחי אשר מכיל חנקן (אלקלואיד) ומצוי בקפה, בתה, בקולה ועוד. הקפאין נחשב כסם מעורר וממריץ שמשפיע על מערכת העצבים. הוא מעלה את לחץ הדם, מעורר ומגרה את הכליות, מביא לבהירות מחשבה ומקטין תחושת עייפות. אנשים רבים מדווחים על קושי בהרדמות לאחר שתיית משקאות המכילים קופאין.

שתיית קפה מקטינה את תחושת הרעב בכך שהיא מגבירה את קצב חילוף החומרים. בשנים האחרונות מקובל לראות בצריכה מופרזת של קפה גורם מזיק. מתברר כי התגובות לקפה שונות מאדם לאדם בהתאם לגילו, למינו, למבנהו ולאורח חייו, אך ברור כי שילוב של קפה, עישון וחיי מתח עלול להזיק לבריאות.

 

זוהי, אם כן, הסיבה לכך שלאחרונה רבים מן האנשים מקטינים את כמות הקפאין שהם צורכים, ואפילו מנסים להיגמל משתיית קפה לחלוטין.

 

אין סיבה להילחץ משתיית שניים-שלושה ספלי קפה ביום, אולם צריכה גבוהה עלולה להזיק לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם, בעיות לב, מכיב קיבה או מצרבת. לאנשים אלה מומלץ לצרוך קפה נטול קפאין.

 

ישנם גם תחליפי קפה טבעיים, שהם חומרים קלויים הדומים לקפה אשר אינם מכילים כלל קפאין. תחליפי הקפה עשירים בדרך כלל בפחמימות כגון סוכר, דקסטרינים, עמילן ועוד. כחומר גלם משמשים בעיקר עולש (צ'יקוריה), שעורה, לתת, חיטה, תאנים, סלק, סוכר, חרובים ועוד.


+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...

Go Back  Print  Send Page